Alegerile locale generale din 20 octombrie au redefinit culorile politice ale raioanelor Republicii Moldova. De această părere este comentatorul politic Corneliu Ciurea.

Expertul remarcă rezultatul notabil al Partidului Democrat, dar și tendința de consolidare a Blocului ACUM care trece pe poziția a doua. Totodată, Ciurea se referă și la subsolul clasamentului partidelor politice, cele cu mai puține mandate, dar care sunt vizibile în toată țara.

„S-a schimbat harta politică după alegeri. Observăm o tendință de consolidare a Blocului ACUM din punct de vedere politic. Acest partid a trecut pe poziția a doua. Dar faptul că Partidul Democrat n-a înregistrat o prăbușire tot este un fapt de remarcat. Este un rezultat notabil al PDM-ului, dar nu este un rezultat final. Așteptăm și turul doi.

Este totuși de remarcat și subsolul clasamentului partidelor politice, cele cu mai puține mandate. Există partide politice care poate nu au un număr mare de madate, dar sunt vizibile practic în toată țara. Partidul ȘOR de exemplu, care nu dispare ci din contra, au practic mandate în toate consiliile raionale, cu excepția Nisporeniului. Și desigur nu putem să nu remarcăm, de asemenea, o prestație lăudabilă a PLDM-ului, care nici el nu a disparut cu desăvârșire, dar a înviat.

Există totuși o nemulțumire care începe să se instaleze vizavi de prestația Blocului ACUM care a avut o prezență meritorie. Dar totuși există și un număr important de nemulțumiți care caută alte destinații politice pentru a se poziționa mai bine. Aceste partide: PLDM și PL au oferit această posibilitate de a păstra propria identitate politică” a declarat Ciurea.

După alegerile locale de duminică, mai mulți lideri socialiști, au făcut apel la partenerii de guvernare să „repete” alianța și în primării și consilii locale. Din partea liderilor Blocului ACUM, reacția a fost însă destul de rece. Corneliu Ciurea este de părere că e prestabilită o coaliţie PSRM-ACUM şi că declaraţiile lui Năstase sunt manipulatorii.

„Devine clar că moţiunea va pica, pentru că socialiştii au propus formarea unor coaliţii în teritoriu. Cei care eventual ar fi vrut să suţină această moţiune preferă să continuie colaborarea cu Blocul ACUM. Este adevărat că aceste declaraţii a lui Năstase sunt manipulatorii. Sunt multe şanse, ca după ce se va încheia lupta să revină la acordul pe care l-au semnat. Dacă ne referim la coaliţii locale, atunci politica se face un pic altfel decât la nivel naţional. Cred că nu se vor păstra în multe localităţi aceste alianţe care sunt la nivel naţional, pentru că liderii locali ar putea spune tranşant că nu vor să facă ceea ce le spun”, a conchis Ciurea.