Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc astăzi Crăciunul. Încă de aseară în bisericile din întreaga lume au fost oficiate slujbe.

La Moscova, mii de ruşi şi-au petrecut noaptea în Catedrala „Hristos Mântuitorul”. Liderul de la Kremlin, ca de obicei, a ales să meargă la o mănăstire din regiunea Novgorod. Crăciunul pe stil Vechi mai este sărbătorit de Biserica Ortodoxă a Ierusalimului, de sârbi, georgieni, şi de o parte din greci.

Catedrala „Hristos Mântuitorul” din Moscova a fost aseară neîncăpătoare pentru miile de credincioşi care au venit să asiste la slujba din Ajun. Ceremonia a fost oficiată de către Patriarhul Kiril, iar la ea a asistat premierul Dmitri Medvedev.

Tradiţional, liderul de la Kremlin a ales să meargă în afara Moscovei. Vladimir Putin a participat la slujba religioasă din Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” din Novgorod, cunoscută și sub numele Mănăstirea Yuriev.

În acest lăcaş liderul de la Kremlin s-a întâlnit cu pescarii cu care a mers la pescuit în această toamnă în largul lacului Ilmen. În timpul liturghiei, Putin a zărit o fetiţă care se chinuia să aprindă o lumânare şi pe care a ajutat-o.

După slujbă Vladimir Putin a vizitat Catedrala Mănăstirii unde se fac săpături arheologice şi a stat la masă cu pescarii.

Şi în Ucraina bisericile au fost neîncăpătoare. Mii de credincioşi au venit nu doar să asiste la slujba de Ajun, dar cel mai important pentru a se ruga de linişte şi pace în ţară.

În România aproximativ o jumătate de milion de oameni, îndeosebi ruși lipoveni, sârbi şi armeni sărbătoresc astăzi Crăciunul pe stil vechi.

La Betleem, slujba de Crăciun a fost oficiată de patriarhul ortodox Teofil al treilea. Slujba a adunat sute de credincioşi în Biserica „Naşterii Domnului”.

Aproximativ 200 de milioane de credincioși din întreaga lume sărbătoresc, astăzi, Crăciunul pe rit vechi.