Editorialistul Nicolae Negru de la Ziarul Național analizează interviul oferit de către killerul Vitalie Proca postului Jurnal TV și constată că există mai multe întrebări care au fost intenționat trecute cu vederea. Jurnalistul destructurează pas cu pas destăinuirile lui Proca și explică de ce ele nu sunt sincere și par foarte evident regizate.
„Interviul în cauză pare să fie lovitura de răspuns a lui Renato Usatîi aplicată lui Plahotniuc (dar, indirect, și celora care sprijină actuala guvernare, adică Bucureștiului și Washingtonului). Deducem de aici că Renato Usatîi nu e un simplu organizator de concerte, un bogat și răsfățat aventurier politic, cum putea să pară până mai ieri, până la apariția lui Proca la Jurnal TV. „Potențialul” său e mult mai mare. (Într-o discuție pe Skype cu avocatul Ana Ursachi, Usatîi se laudă că are oamenii săi în SIS și, dacă i se dă un număr de telefon, poate afla dacă acesta e ascultat sau nu.) Și faptul că, după cinci ani de frământări, interlopul Proca, deprins să ucidă la comandă, pentru bani, a mizat definitiv pe Usatîi, spune multe. Nota bene: el scrisese hârtia împotriva lui Renato Usatîi, apoi, brusc, a decis, din teama față de Plahotniuc, să-l „trădeze”, scrie Nicolae Negru.
Acesta mai explică de ce istoria lui Proca despre liderul PDM, Vlad Plahotniuc, nu este deloc convingătoare, iar acea „sinceritate” de care dă dovadă killerul stârnește și mai mult scepticism.
„Sare în ochi faptul că, vorbind despre întâlnirea cu Plahotniuc, Proca nu a spus și nici nu a fost întrebat unde anume și în ce împrejurări s-a întâlnit cu el, menționând doar că era „în centru” (Chișinăului?). Nu s-a precizat dacă era într-un local public sau privat (la GBC sau hotelul „Nobil”, într-un bar, restaurant sau la sediul PD?), la ce oră sau în ce parte a zilei, cu bodyguarzii de față sau în lipsa lor – detalii care ar fi făcut declarația lui verificabilă și, prin urmare, mai credibilă. De ce reportera Jurnal TV nu s-a interesat de aceste detalii importante? Din lipsă de experiență, probabil.
Dar trebuia să întrebe, căci spusele lui Proca ne prezintă un alt Plahotniuc, neglijent, riscând elementar, prostește, pe care nu îl recunoaștem în descrierea sa. De ce s-ar întâlni un deputat, vicepreședinte de Parlament, un personaj închis, hiperprudent, urmărit zi și noapte de presă, cu doi killeri, într-un local public? Din curiozitate? Nu este cu totul imposibil, dar se cer dovezi clare, care lipsesc în acest caz. Și nici măcar nu au fost solicitate. Înțeleg că interlopii se bucură în presa noastră de privilegiul unui credit sporit de încredere, dar nu nelimitat, totuși”, notează jurnalistul.
Totodată, Nicolae Negru precizează că discursul rostit de killerul Proca despre Vlad Plahotniuc și luxul de amănunte despre persoana acestuia nu pare foarte firesc pentru o persoană care l-a întâlnit doar o dată, fapt ce provoacă dubii privind autenticitatea istoriei.
„Deși l-a întâlnit doar o singură dată, Proca înșiră un întreg „tratat” despre comportamentul, preferințele, trecutul liderului PD, folosind și expresii pe care am avut ocazia să le citesc pe undeva. Știindu-se că bancherul îl consideră pe Usatîi interesat de omorul său (și complicele asasinului, Valeriu Halupa, de asemenea arată spre el), era cazul să se vorbească și despre chestiunea foarte importantă a motivației lui Plahotniuc. Toate acestea, mă fac să privesc cu o doză de scepticism, după George Damian, „sinceritatea” lui Proca în partea referitoare la participarea lui Plahotniuc în tentativa de lichidare a lui Gorbunțov”, adaugă jurnalistul Nicolae Negru.
Editorialistul atrage atenția și asupra lucrurilor care au fost trecute sub tăcere. ”Am mai aflat din interviu ce crede ucigașul ghinionist despre „încercarea Procuraturii din Republica Moldova” de a da „vina pe Renato Usatîi pentru tentativa de omor”, dar nu și despre relațiile lui cu Usatîi, pe care îl protejează prin dezvăluirea sa. Proca nu spune dacă îl cunoaște, dacă s-a întâlnit vreodată cu liderul PN, iar reportera a considerat probabil neimportante și aceste detalii. Și Val Butnaru, vorbind din studio cu Renato Usatîi, după interviul cu Proca, nu s-a interesat dacă acești doi se cunosc”, mai scrie Negru.