Barometrul Opiniei Publice, lansat cu întârziere de Institutul pentru Politici Publice (IPP), prezintă date care avantajează partidele de opoziție și sunt în totală contradicție cu toate celelalte studii sociologice, inclusiv sondajul realizat de Institutului Republican Internațional (IRI) din SUA.
Potrivit sondajului prezentat de Arcadie Barbăroșie, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar ajunge doar trei partide: PSRM – 47,62% din voturile cetățenilor cu opțiune clară, PAS – 22,53%, PPDA – 6,23%. Potrivit acestui sondaj, PDM ar acumula 5,13% din voturile alegătorilor deciși.
Pentru comparație, studiul realizat de IRI și prezentat în data de 9 noiembrie arată că pentru PSRM ar vota 34% dintre moldoveni deciși, PAS ar acumula 23%, iar PDM – 9 la sută. PPDA, în acest caz, nu ar avea suficiente voturi să ajungă în Parlament – 4%.
Iar sondajul IMAS, prezentat săptămâna aceasta, arată că ponderea susținătorilor PSRM ar fi de 32,3% din eșantionul celor deciși. Pentru Partidul Acțiune și Solidaritate ar vota 21,4%, pentru Partidul Democrat din Moldova – 16,1%. Iar Platforma DA ar acumula  8,3% dintre cei deciși.
Barometrul Opiniei Publice este, de regulă, prezentat în aprilie și noiembrie. În acest an, sondajul a fost făcut public la mijlocul lunii decembrie.
Directorul de programe de la IPP, Arcadie Barbăroșie, a coordonat protestele PAS și PPDA împotriva votului mixt și este unul dintre autorii inițiativei referendumului pentru anularea acestuia.