Politologul Ian Lisnevschi a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre modul în care se va reflecta situația provocată de pandemie asupra imaginii politicienilor moldoveni.

Societatea uită repede cum s-au comportat politicienii noștri în timpul pandemiei. Când abia a fost anunțat regimul de autoizolare, s-a autoizolat de asemenea și întreaga opoziție, manifestându-se activ doar pe Internet, pe paginile de pe rețelele de socializare. Potrivit politologului Ian Lisnevschi, reprezentanții opoziției au preferat să nu riște în această situație.

”Premierul Ion Chicu, președintele Igor Dodon și chiar primarul Chișinăului, Ion Ceban, și-au pus în joc ratingul lor politic, pentru a arăta că în aceste momente dificile ei încearcă să fie alături de oameni și să afle acele probleme cu care se confruntă societatea. Opoziția însă a început să acționeze doar cu puțin timp în urmă”, a menționat Lisnevschi.

După cum consideră politologul, o parte a societății a uitat deja de inacțiunea opoziției din primele săptămâni și acordă atenție doar acțiunilor din ultimele zile, când reprezentanții opoziției au început să iasă ”în mase”, să organizeze proteste, deși acest lucru este foarte periculos în actuala situație.

Lisnevschi a spus totodată că datele ultimelor sondaje sociologice arată că politicienii care au ales o strategie greșită pierd din încrederea electoratului, iar restabilirea acesteia va fi destul de problematică. Cu toate acestea, alegerile se apropie, iar adversarii politici ar putea alege în calitate de tactică electorală și o astfel de metodă, cum ar fi învinuirea oponenților de faptul că nu au avut un comportament corect în timpul pandemiei, că nu au făcut nimic sau că au acționat greșit. Capacitatea de a trece sub tăcere propriile neajunsuri, dar de a acorda o atenție sporită neajunsurilor concurenților este o metodă tipică pentru politica moldovenească, consideră politologul.

”Cea mai importantă pentru politicieni este capacitatea de a spune cu ce sunt ei mai buni, dar nu cu ce sunt mai răi concurenții lor. Atunci când societatea îi va sancționa pe politicienii care știu să acționeze doar prin atacuri împotriva oponenților lor, politica din Moldova va atinge un nivel mai înalt”, subliniază politologul.

Evident că acest lucru nu va face ca politica noastră să devină ideală, însă vom putea vorbi deja despre un nou nivel al culturii politice.