Presa din Rusia anunță că liderul coaliției de guvernare de la Chișinău, președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, este cercetat penal la Moscova. Acesta este acuzat inclusiv de ură rasială, politică și ideologică. Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, a declarat pentru timpul.md că este vorba despre noi presiuni și șantaj din partea Kremlinului asupra guvernării de la Chișinău.

”Nu cunoaștem nimic despre intentarea unui dosar penal în Rusia pe numele președintelui PDM, Vlad Plahotniuc. Astfel de informații, cel mai probabil este una din nenumăratele farse care au loc în ultima perioadă și atacuri la adresa președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, atacuri venite inclusiv de la Moscova și care au legătură directă cu activitatea sa politică, atacuri ce au ca scop intimidarea sa. În ultimul an au existat mai multe încercări de a fi inițiate dosare în Federația Rusa la adresa mai multor oficiali ai guvernării, acțiuni pe care Republica Moldova le-a denunțat public. Tratăm astfel de acțiuni strict ca metode de șantaj politic, atât la adresa PDM și a liderului sau, cât și la adresa guvernării”.

Informația că Vlad Plahotniuc ar fi cercetat penal în Rusia au apărut la o zi după plecarea liderului democraților în SUA. Iar astăzi, PDM a anunțat că proiectul de lege care prevede interzicerea propagandei rusești în Moldova va fi votat de Parlament săptămâna aceasta.

Amintim că Guvernul și Parlamentul au transmis în martie o notă către conducerea politică a Federației Ruse, în care au atras atenția asupra unor abuzuri comise împotriva oficialilor din Republica Moldova. În notă este descris modul în care aceștia erau opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați și tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești.
Atunci, autoritățile de la Chișinău au constatat că hărțuirea oficialilor moldoveni a luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari din Federația Rusă prin Moldinconbank. Mai mult, abuzurile s-au intensificat odată cu solicitările transmise de anchetatorii moldoveni în Federația Rusă pentru a obține informații privind proveniența banilor.