Viitorul românilor și al moldovenilor care lucrează astăzi în Marea Britanie este nesigur, precum şi al celor care vor să plece la muncă în continuare în UK, informează 24h.MD.

Ieșirea Marii Britanii din UE va fi un proces complicat, fără precedent. Articolul 50 din Tratatul UE prevede că orice stat are dreptul să se retragă, dar trebuie să notifice Comisiei Europene intenţia sa cu doi ani înainte.

În aceşti doi urmează să se stabilească viitoarea relaţie cu UE, prin negocieri formale şi transparente. Pentru Marea Britanie, ieşirea însemnă renegocierea tuturor înţelegerilor cu UE: comerciale şi politice.

În funcţie de aceste negocieri vor apărea noile înţelegeri pe circulaţia forţei de muncă, a mărfurilor, a capi­talului şi a serviciilor. Indiferent de rezultatul nego­cierilor, este evident însă că vom asista la limitarea liberei circulaţii.

Vor fi înăsprite mult condiţiile de muncă pentru cetăţenii UE, deci şi pentru români și moldoveni care dețin cetățenie română. Este posibil ca şi pentru călătoriile în Marea Britanie să fie restricţii, să se revină la vize.

Lucrurile vor evolua în funcție de schimbările legislative care vor surveni ca urmare a celor doi ani de negocieri.