Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a respins sesizarea depusă de către deputatul socialist, Vlad Bătrîncea, pentru controlul constituţionalităţii unor prevederi din articolul 112 din Codul electoral, în partea ce ţine de incompatibilitatea preşedintelui Republicii Moldova de a fi membru al unui partid politic şi a reţinut că interdicţia pentru şeful statului de a fi membru de partid este constituţională.
Potrivit autorului sesizării, șefului statului ar trebui să i se permită să fie membru de partid, în mod similar membrilor Parlamentului și Guvernului, asta deoarece incompatibilitatea instituită prin textul legii ar contravine dreptului constituțional de asociere într-un partid politic.

Examinând sesizarea, Curtea a reținut că, cetățenii se pot asocia liber în partide şi în alte organizaţii social-politice. În același timp, Curtea a relevat că dreptul la asociere nu este un drept absolut, ci poate fi restrâns, în condițiile legii.

„Președintele Republicii Moldova este obligat să acționeze în interesele întregii societăți, şi nu ale unei părţi a acesteia, ale unui grup sau partid politic. Din aceste considerente, președintele Republicii Moldova nu poate fi membru al unui partid politic şi nu poate promova sub nici o formă interesele unui partid politic”, se menționează în hotărârea CCM, citată de trm.md.