Mașini de lux, zboruri cu avioane private, bijuterii de milioane și cazări în cele mai scumpe hoteluri din lume. Aceasta a primit fostul premier Vlad Filat pentru favorizarea furtului din sistemul bancar. Informațiile se regăsesc în decizia motivată a Curții Supreme de Justiție prin care este respins recursul în anulare în dosarul Filat, citată de Ziarul de Gardă.

În document sunt indicate firmele și persoanele interpuse prin care Filat a intrat în posesia acestor bunuri. Suma de care a beneficiat fostul premier se ridică la peste 300 milioane lei.

Astfel, potrivit informațiilor publicate de Ziarul de Gardă, Filat a primit de la Ilan Shor 7 automobile de lux. La fel, Shor a achitat mai multe zboruri cu avioane private pentru Filat, colegii săi de partid și membrii familiei.

„La 29 septembrie 2013, Vlad Filat, Liliana Palihovici, Vadim Pistrinciuc şi Sergiu Burcă au zburat la Manchester cu „Nobil Air” SRL, compania lui Ilan Șor, redenumită ulterior în „Classica Air” SRL. La Chișinău, cu același avion au revenit Vlad Filat, Vadim Pistrinciuc şi Sergiu Burcă. Cursa Chişinău-Manchester-Chişinău l-a costat pe Ilan Șor 190 380 de mii de lei.

Între 16-17 noiembrie 2013, Vlad Filat, alături de Olesea Iovu, însoțiți de garda de corp a ex-premierului, Tudor Popovici, au călătorit la Geneva. Cursa, de asemenea, fiind comandată și plătită, cu 137 024 de lei, de Șor.

În dimineața zilei de 7 decembrie 2013, Filat, însoțit de garda sa de corp Tudor Popovici, purtătorul său de cuvânt Igor Volniţchi, Briec Nicolas, Jean Henri, Charles Andre şi Jurgelevicius Darius au zburat la Kiev, iar în seara aceleiași zile au revenit la Chișinău. Cursa „Nobil Air” SRL a costat 32 000 de lei și a fost plătită, de asemenea, de Ilan Șor”, scrie Ziarul de Gardă.

Fostul premier și lider al PLDM, Vlad Filat, a primit cei peste 300 milioane lei pentru a influența factori de decizie din cadrul Guvernului. Astfel, în urma implicării lui Filat cota parte a statului în Banca de Economii a fost micșorată, pachetul de control fiind transmis firmei lui Ilan Șor care a și preluat banca. Acest lucru a adus ulterior un prejudiciu deosebit de mare băncii și sistemului bancar.

„Pentru a-l ajuta pe Ilan Șor să preia controlul asupra „Băncii de Economii” S.A, prin intermediul fostului şef al Cancelariei de Stat, Victor Bodiu, l-a determinat pe fostul viceministru al finanțelor, Victor Barbăneagră, care deținea şi calitatea de membru al Comisiei pentru desfăşurarea concursurilor comerciale şi investiţionale de privatizare a proprietăţii publice să accepte şi să promoveze preluarea a 22% din acţiunile S.A. „Banca de Economii” de către companii controlate de facto de către Ilan Şor, precum ÎCS „Sisteme Informaţionale Integrale” SRL.

Drept urmare a implicării lui Vlad Filat, la 4 septembrie 2013, Comisia Națională a Pieței Financiare a înregistrat emisia suplimentară de acţiuni la S.A. „Banca de Economii” în valoare de 80 249 700 de lei, fapt prin care statului i-au fost aduse prejudicii în proporții deosebit de mari”, mai scrie Ziarul de Gardă.

Amintim că, recent a fost publicată sinteza celui de-al doilea raport al companiei Kroll care investighează beneficiarii furtului din sistemul bancar. Chiar dacă sinteza nu indică nume, sumele menționate în raport coincid cu cele furate din BEM, Banca Socială și Unibank de către raiderul numărul 1 din CSI, Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare.

Procurorii anticorupție moldoveni l-au indicat pe Platon drept unul dintre beneficiarii principali ai fraudei de la cele trei bănci. Potrivit lor, în total, aproximativ 800 de milioane de lei, echivalentul a 50 de milioane de dolari, la cursul din 2014, a ajuns din Banca de Economii în conturile unor companii offshore, afiliate lui Veaceslav Platon. Sumele erau contractate de către agenţi economici fictivi, iar planul era realizat de intermediarii lui Platon.