“Se cere urgent o dezbatere publică cu implicarea opoziției și a tuturor experților indiferent de culoarea politica, pentru a găsi soluțiile de depășire a aceste catastrofe bugetare inevitabile. Dacă guvernarea nu este gata pentru a face fata situației … trebuie sa plece benevol și sa permită altora să gestioneze eficient crizele cu care se confrunta țara noastră”. Astfel ex-președintele țării, Igor Dodon, a comentat datoria externă brută a Republicii Moldova. Fostul șef al satului spune că este pentru prima dată în istoria țării, când datoria externă brută a depășit 9 miliarde USD în creștere cu 656 milioane USD față de 2020.

“Aproape jumătate din creșterea datoriei externe în 2021 a fost determinată de împrumuturile guvernului, care s-au majorat cu 303 milioane USD. Astfel datoria publică externă a ajuns la 2,6 miliarde USD, record absolut pentru Moldova. Însă trebuie să menționăm că pe lângă datoria externă, Guvernul activ se împrumută și pe piața internă. Astfel în martie 2022, datoria de stat internă a ajuns la 32,2 miliarde lei, un alt record istoric, în creștere cu 3 miliarde lei față de finele anului 2021, când datoria internă era de 29,2 miliarde lei. Astfel datoria toată a Guvernului în prezent este de 78,8 miliarde lei, în creștere față de anul 2021 cu 5,1 miliarde lei”, a scris Dodon pe rețelele de socializare.

Dacă anul trecut Guvernul se împrumuta pe piața internă cu 5,5% anual, în prezent rata dobânzii a crescut deja la 17% anual și cu un trend ascendent. Dacă în buget pentru anul 2022 au fost prevăzută o sumă record de 3 miliarde lei doar pentru plata dobânzilor la credite, atunci în condițiile unor dobânzi de 17% anual această sumă urmează să crească cu cel puțin 300-500 milioane lei, doar în acest an, a mai precizat Dodon.