Premierul României, Dacian Cioloș, aflat în vizită oficială la Chișinău a apreciat eforturile depuse de către Guvernul Filip, dar și l-a îndemnat pe acesta să continue să lucreze la menținerea stabilității, care este foarte importantă pentru Republica Moldova, mai ales în această perioadă.

„Faptul că astăzi suntem în situația că banii acestei primei tranșe sunt deja în contul Guvernului Republicii Moldova, că Guvernul Republicii Moldova e pe cale de a încheia un acord cu Fondul Monetar Internațional, că sunt reforme care au progresat în mod clar și există această recunoaștere, inclusiv din partea Comisiei Europene”, a declarat premierul român.

Dacian Cioloș a ținut să facă precizări și referitor la condițiile pe care Guvernul condus de el le-a înaintat Republicii Moldova pentru deblocarea primei tranșe a împrumutului. „Au fost niște măsuri care au rezultat și din problemele ridicate chiar de oamenii care erau în stradă acum câteva luni la Chișinău și au rezultat din nevoia de a progresa pe diferite domenii importante: economic, bancar, financiar, reforma justiției în Republica Moldova. Iar abordarea pe care noi am avut-o a fost aceea de a încerca să facem în așa fel încât acest împrumut pe care România îl acordă Republicii Moldova să deschidă clar calea finanțărilor externe și din alte surse, de la Fondul Monetar Internațional, de la Comisia Europeană”, a subliniat Dacian Cioloș.

La rândul său, premierul moldovean, Pavel Filip l-a mulțumit pe omologul său pentru sprijinul și încrederea oferită, dar și a ținut să-l asigure de faptul că Moldova rămâne ferm convinsă de a menține stabilitatea și a continua parcursul de integrare europeană. „Integrarea europeană este proiectul nostru de țară, iar actualul Guvern și coaliția parlamentară care ne susține, mizează necondiționat până în 2018, pe forța transformatoare a triunghiului – stabilitate, reforme, integrare. Expertiza și experiența valoroasă oferită de România vine să faciliteze esențial, în momente de maximă importanță, avansarea agendei noastre europene”, a declarat premierul Filip.