Intrarea Băncii Transilvania (BT) pe piața din R. Moldova, prin procurarea unui pachet de acțiuni de la Victoriabank, va aduce practici europene și va influența pozitiv economia țării. Declarația a fost făcută în seara zilei de ieri de către ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune.

Potrivit oficialului, această decizie este una strategică. „Este un pas cu un impact economic important atât pentru R. Moldova, cât și pentru România. Banca Transilvania a preluat Victoriabank, care are o infrastructură bună aici”, a declarat Ioniță.

„Reprezentanții de la BT au cântărit bine această decizie și s-au asigurat că totul e în ordine cu acțiunile procurate de la Victoriabank. În prezent, prevederile legislative și procedurile de lucru din sistemul bancar din R. Moldova respectă pe deplin standardele europene în materie, iar odată ce s-a întâmplat anterior în sistemul bancar de aici, credem că cel puțin, pentru o perioadă lungă de timp, o situație similară nu mai este posibilă. Banca Transilvania va veni cu niște produse bune pentru cetățenii de aici, în special pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, de aceea cred că rezultatul va fi pozitiv pentru situația economica din R. Moldova. Mă bucur că oamenii de afaceri din România vor fi încurajați să investească în R. Moldova”, a menționat diplomatul român, citat de Moldpres.

Banca Transilvania din România a anunțat săptămâna trecută că a devenit acționar al Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din R. Moldova, având o participație de peste 66 la sută împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD).