Decretul prezidențial, semnat de Nicolae Timofti, prin care Eduard Harunjen a fost numit în funcția de Procuror General, a fost contestat la Curtea Constituțională.

Deputatul PLDM, Grigore Cobzac, a depus astăzi, la Curtea Constituţională, sesizarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS, condus de Maia Sandu), privind ”verificarea constituționalității Decretului Președintelui Nicolae Timofti, din 8 decembrie, privind numirea lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general”.

Autorii sesizării consideră că decretul menționat „este neconstituțional, or la numirea procurorului general au fost încălcate mai multe articole din Legea nr.3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură”.

De asemenea, în sesizare se specifică faptul că „Eduard Harunjen nu era eligibil pentru a deveni Procuror General, pe motiv că, în ultimele 9 luni, el a fost membru al Consiliului Superior al Procurorilor”.

Un alt aspect este lipsa de transparenţă, precum şi dubiile rezonabile privind integritatea lui Eduard Harunjen, asupra cărui fapt au semnalat mai multe organizaţii ale societăţii civile.

În acest context, în sesizare se solicită CC suspendarea acțiunii decretului preşedintelui până la soluţionarea în fond a cauzei şi constatarea neconstituționalităţii Decretului Președintelui Republicii Moldova privind numirea lui Eduard Harunjen în funcţia de Procuror General.

Amintim că la 7 decembrie, actualul şef interimar al Procuraturii Generale, Eduard Harunjen a fost desemnat la funcţia de Procuror General. În mai puțin de 24 de ore, la amiaza zilei de 8 decembrie, s-a aflat că Președintele demisionar al Moldovei, Nicolae Timofti a semnat decretul privind numirea lui Eduard Harunjen în funcția de Procuror General. Deși decretul intră în vigoare doar după publicarea lui în „Monitorul Oficial”, Președinția a informat cetățenii, post factum, despre faptul că Harunjen a depus deja jurământul.

Decretul prezidențial a fost publicat în „Monitorul Oficial” vineri, 9 decembrie.