Departamentul de stat al SUA a inclus Republica Moldova în categoria țărilor care „sunt sursă pentru bărbați, femei și copii, supuși traficului de persoane, în scop de exploatare sexuală și prin muncă”.

Potrivit Raportului privind traficul de persoane al Departamentului de Stat al SUA pentru anul 2016, Republica Moldova se află printre țările ale căror guverne „nu respectă standardele minime ale actului privind protecţia victimelor traficului de persoane”.

Corupția din sistemul judiciar, care pedepseşte victimele, nu infractorii, se află printre cauzele de bază ale agravării fenomenului.

În document se menţionează că „multe victime ale traficului de fiinţe umane în scop de exploatare sexuală provin din regiunea transnistreană, necontrolată de autorităţile oficiale ale Moldovei”.

Autorii raportului subliniază că „ instituţiile de aplicare a legii din Moldova sunt influenţate de anumiţi factori, din acest motiv persoanele vinovate, printre care se regăsesc şi funcţionari publici, nu sunt penalizaţi în conformitate cu gravitatea infracţiunii, pedeapsa rezumându-se uneori doar la o amendă”.

Pe lângă Moldova în asemenea situaţie sunt multe ţări din Europa, printre care România, Turcia, Grecia, Ungaria, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Kosovo, Letonia şi Estonia.