“Luminile Nordului” sunt o adevărată minune pe care turiștii o pot vedea în timpul iernii. Pentru vikingi, erau reflexe ale strălucitoarelor armuri ale walkiriilor trimise de zeul Odin (zeul suprem în mitologia nordică).

Unii le considerau suflete poznașe ale copiilor care mureau la naștere, iar potrivit altor povestiri nordice, sclipirile ar fi provocate de cozile vulpilor arctice care ating zăpada în goana lor.

Deși ‘luminile Nordului’ apar în realitate pe parcursul întregului an și, desigur, și la greu accesibilul Pol Sud, sunt perceptibile pentru ochiul omului numai când există condiții prielnice.

Norvegia este unul dintre aceste teritorii privilegiate în care turiștii pot ieși în întâmpinarea aurorei boreale. Pe măsura ce se apropie de sfârșit lunile în care ‘soarele de la miezul nopții’ luminează cerul, aurorele preiau ștafeta pentru lungile nopți polare, noteză bzi.ro.

Dacă activitatea solară a fost suficient de însemnata și nu se întrezăresc nori și precipitații, ‘luminile Nordului’ se pot vedea între echinocțiul de toamnă și cel de primavară, adică între 21 septembrie și 21 martie, mai probabil între orele 18:00 si 01:00, în zone cu slabă poluare luminoasă, ceea ce include în acest caz luna.

Cele mai bune locuri pentru a le admira se află dincolo de Cercul Polar Arctic, cu scene stupefiante precum insulele muntoase Lofoten, mult mai sălbatice sub mantia de zăpadă din timpul iernii decât în cursul verii.