Relațiile dintre Germania și Turcia riscă să se deterioreze, după ce Ankara le-a interzis membrilor Bundestagului accesul în bazele militare turcești care găzduiesc trupe germane.

Ankara a protestat, în acest fel, față de decizia Parlamentului german de a recunoaște genocidul armean din 1915, dar acum riscă să rămână fără unul dintre aliații importanți din UE. Asta în contextul în care Berlinul amenință că își va retrage trupele din bazele NATO din Turcia.

Vicecancelarul Sigmar Gabriel a fost cel care a anunțat că militarii germani staționați în baza aeriană de la Incirlik ar putea să-și facă rapid bagajele, în cazul în care parlamentărilor germani li se mai respinge dreptul de a vizita trupele.

„Armata germană răspunde în fața Parlamentului. Dacă membrii acestuia nu pot vizita trupele, armata nu va mai putea sta acolo. Asta este foarte clar”, a precizat secundul lui Merkel, pentru ziarul local Mitteldeutsche Zeitung.

Amenințarea de a-i retrage pe cei 250 de militari din baza Incirlik, de unde sunt declanșate raidurile aeriene împotriva Statului Islamic, arată clar o deteriorare a relațiilor dintre Berlin și Ankara, în ciuda cooperării de care cele două state au dat dovadă în gestionarea crizei refugiaților.

Axa Berlin-Ankara a început să scârțâie, după ce președintele turc Recep Erdogan a devenit ținta unor satire difuzate de un post de televiziune german, iar adoptarea rezoluției de recunoaștere a genocidului armean de către Bundestag nu a făcut decât să-i stârnească și mai mult pe oficialii de la Ankara.

Poziția vicecancelarului Gabriel a fost adoptată și de anumiți parlamentari germani care au solicitat retragerea soldaților nemți din Turcia în cazul în care Ankara nu își schimba atitudinea.

Germania este prezentă cu trupe în 13 misiuni internaționale, iar membrii Bundestagului obișnuiesc să facă vizite frecvențe în bazele în care sunt cantonați aceștia.

Cancelarul Angela Merkel a adoptat un ton mai moderat și a afirmat că va încerca să lămurească acest subiect delicat cu liderii guvernului de la Ankara.