Experţi naţionali şi internaţionali, societatea civilă, precum şi deputaţi au participat astăzi, la dezbateri publice de anvergură privind revizuirea Codului Audiovizualului. Majoritatea celor prezenți au susținut necesitatea modificării Codului și s-au făcut recomandări, care vor fi luate în considerație în lectura a doua, spun autoritățile. Discuţiile au avut loc la iniţiativa preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu.

Proiectul de lege privind revizuirea Codului Audiovizualului interzice propaganda politică difuzată de către posturile TV din alte state. Autorii documentului, dar şi membrii CCA au explicat că modificările au fost elaborate pentru a proteja spaţiul informaţional.

“Se crează impresia că noi suntem într-un război rece sau am ieşit din acel război rece. Acest atac fără margini, acest atac care are drept scop debusolare şi împărţirea în două a societăţii. S-a pornit această lucru din momentul în care Republica Moldova a decis să ia cursul european. Populaţia Republicii Moldova este debusolată. Sunt şi alte pârghii care Federaţia Rusă le aplică”, a menţionat Veaceslav Untilă, preşedintele Comisiei Securitate Naţională, Apărare şi Ordine Publică.

“M-am convins că aveți foarte multe posturi rusești, inclusiv de știri, și programe analitice. Anume prin intermediul acestora, Rusia lansează diferite elemente de influență. Fac apel către legislatori, mediul de experți din Moldova, să acorde atenție experienței Ucrainei”, a spus Evgheni Magda, expert din Ucraina.

“Ce putem să facem în situația în care despre voi se scriu permanent minciuni, că nu sunteți oameni, omorâți în dreapta și în stânga. Am decis că e mai bine să arătăm situația reală a lucrurilor.  De fapt, dezmințim acest lucru și oferim fapte, iar fiecare poate accesa site-ul și să citească”, a precizat Margo Gontar, expert din Ucraina.

Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului mai prevede ca posturile de radio şi televiziune din ţară să aibă zilnic cel puţin opt ore de produs autohton, în orele de maximă audiență, iar spaţiul de prime time să fie majorat cu două ore. Autorii doresc, în acest fel, să contribuie la sporirea investiţiilor în produsul media autohton şi crearea noilor locuri de muncă.

“Va fi permisă retransmisia doar acelor programe informative, politice, militare și analitice care provin din spațiul UE 16:22 sau din acele țări care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”, a declarat deputatul PDM Sergiu Sârbu.

“Domeniul audiovizualului din Republica Moldova are nevoie de schimbări. Şi sancţiunile care le aplică momentan Consiliul Coordonator al Audiovizualului nu au rezultate efective, efectul nu este scontat. Sancţiunile care le aplică Consiliul Coordonator al Aaudiovizualului se aplică gradual, nu se aplică proporţional gravităţii încălcării”, a specificat preşedintele CCA, Dinu Ciocanu.

Proiectul de modificarea a Codului Audiovizualului a fost votat în primă lectură de Parlament, în data de 1 iulie.