Director Executiv la Congresul Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, consideră drept o decizie istorică aprobarea de către guvern a proiectul legii prin care banii pentru drumuri vor ajunge direct la primării.

„În ședința guvernului a fost aprobat proiectul legii, prin care instituie un mecanism nou și descentralizat de distribuire a fondului rutier! Conform acestui mecanism, pentru prima data în istoria Republicii Moldova, satele și orașele, vor primi direct și conform unor criterii obiective surse pentru întreținerea și dezvoltarea infrastructurii drumurilor.

În special, urmează ca 50% din taxa rutieră să ajungă direct în bugetele locale în dependență de numărul de locuitori. Astfel, fiecare sat și oraș din Republica Moldova va primi circa 100 mii de lei la o mie de locuitori (100 lei per locuitor). Această măsură cu adevărat, este una excepțională și istorică, deoarece oferă o șansă reală satelor și orașelor din Republica Moldova să se schimbe la față”, a scris Furdui pe Facebook.

El a spus că această decizie este, în primul rând în interesul cetățenilor din satele si orașele din Republica, care vor beneficia și simți în primul rând beneficiile acestei măsuri.

Totodată Furdui, a mulțumit tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui eveniment.

„În mod special, mulțumim Guvernului în frunte cu Dl Prim ministru Pavel FILIP, pentru deschiderea, curajul, înțelepciunea și consecvența de care a dat dovadă în chestiunea dată fără precedent și care vizează direct fiecare comunitate locală din Republica Moldova; Mulțumim ministerului transporturilor și echipei sale, care a elaborat și promovat acest model de descentralizare reală și în interesul comunităților locale; Multumim ministerului finanțelor și echipei, care a susținut acest proiect, a prezentat toate calculele necesare și convingătoare, precum și pentru identificare mecanismului de implementare a acestui proiect de lege”, a mulțumit Furdui.

Este cu adevărat una din cele mai importante si concrete măsuri de consolidare a bazei de venituri pentru bugetele locale, realizată din ultimii 2 ani, în conformitate cu angajamentele asumate față de partenerii de dezvoltare, a punctat Director Executiv la Congresul Autorităților Locale din Moldova.

„Știm că nu a fost ușor de depășit barierele de mentalitate, interesele de grup și alte fantome ale trecutului care împiedică multe lucruri din Republica Moldova să se miște înainte. Dar în rezultat s-a demonstrat că se poate, atunci când se dorește cu adevărat să fie auzit glasul teritoriilor și al rațiunii. Atunci, când interesul oamenilor din teritoriu este mai presus de interesele politice și de grup”, a concluzionat Viorel Furdui.