Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, spune că este absolut firesc ca unele fructe să aibă dăunători. Loturile de prune întoarse până acum din Rusia, pe motiv că s-ar fi depistat în ele „viermele oriental”, care este motiv de carantină pe teritoriul acestei țări, au fost verificate în Republica Moldova, nefiind depistate neconformități.

„Noi am avut anul acesta exporturi în Uniunea Europeană de 14,7 mii de tone de prune, s-au dus practic în toate țările comunității europene, pornind de la Marea Britanie, Franța, Olanda și ajungând în România, Polonia, Țările Baltice și n-am avut de nicăieri nicio acuzație de neconformitate. Avem doar din Federația Rusă, pentru că numai la ei acest vierme este obiect de carantină. Poate a existat un singur vierme într-o singură prună și ei l-au văzut când a ieșit. Nu vrem să punem la îndoială calitatea inspecției experților ruși, dar în marfa de acest fel este ceva firesc”, a spus Gheorghe Gaberi, citat de IPN.

Directorul ANSA a declarat pentru IPN că și lotul de prune întors din Federația Rusă pe 17 octombrie va fi supus inspecției, conform procedurii. Ulterior se va vedea cum va fi utilizat produsul.