Directorul Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău a fost reţinut de procurori şi ofiţerii anticorupţie în dosarul tentativei de înstrăinare a peste 30 de ha de teren din comuna Stăuceni, pe teritoriul ce aparține instituţiei, comunică 24h.MD.

Astfel, potrivit probelor acumulate, funcţionarul ar fi primit de la unul dintre complici 660 000 de lei pentru a aviza pozitiv proiectul de parcelare a terenului cu suprafaţa de 38.09 ha în 32 de sectoare. Deja împărţit în zone mai mici, terenul urma să fie vândut.

Câteva săptămâni în urmă, 12 persoane, între care  actuali funcţionari, antreprenori, jurişti şi avocaţi, au fost reţinuţi, iar ulterior arestaţi, în acest dosar.

Potrivit informațiilor oferite de CNA, aceştia sunt învinuiţi că ar fi constituit o schemă prin care au comis tentativa de înstrăinare a peste 30 de hectare de teren care a aparţinut, cu drept de proprietate, Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău.

Potrivit datelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi luat în arendă, pe un termen de 30 de ani, terenul, iar ulterior, schimbându-i destinaţia din extravilan în intravilan, au încercat să parceleze lotul şi să-l comercializeze unor terţe persoane.

Aceasta nu este prima acțiune de urmărire penală de amploare desfășurată de către ofițerii anticorupție. Aceștia au descins ieri, 13 decembrie la Ministerul Economiei unde au desfășurat percheziții la sesizarea premierului Pavel Filip. Potrivit unor surse în dosar este vizat modul de gestionare a unei întreprinderi de stat.

Tot ieri, în urma percehzițiilor efectuate de Centrul Naţional Anticorupţie la postul vamal Sculeni şi la biroul vamal Ungheni au fost reţinute 15 persoane. Printre ei sunt şi şefii acestor structuri.

Amintim că, câteva luni în urmă, după perchezițiile efectuate la posturile vamale Palanca și Tudora, ofițerii anticorupție au reținut 28 de colaboratori a Serviciului Vamal.

Iar la sfârșitul lunii noiembrie, CNA a reținut încă 16 persoane implicate în dosarul de rezonanță privind trucarea licitațiilor la achiziționarea produselor alimentare pentru școli și grădinițe.

În dosar sunt vizaţi atât funcţionari din cadrul direcţiilor municipale de educaţie din cadrul Primăriei municipiului Chişinău, precum şi reprezentanţi ai unor agenţi economici.