Colecția de hrisoave a Bibliotecii Naționale, circa 200 de documente care reflectă viața economică, socială, politică și culturală a Basarabiei din perioada țaristă – 1812-1918, a fost restaurată. Actele conservate au fost expuse în cadrul unei expoziții organizate cu ocazia încheierii proiectului „Hrisoavele basarabene și alte documente istorice din secolul 19”, finanțat de către Ambasada SUA, prin intermediul Fondului Ambasadorilor pentru Conservarea Culturală, transmite 24h.md cu referire la IPN.

Directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a spus că proiectul are un impact major pentru patrimoniul național, deoarece, până acum doi ani, era imposibil să expui aceste documente în vitrine sau la dispoziția cercetătorilor. Actele de epocă restaurate urmează să fie cercetate de către istorici, fiindcă în ele se conține informație foarte importantă, poate nedescoperită încă, despre perioada secolului 19, când Basarabia era sub ocupația țaristă, a menționat Elena Pintilei.

Directorul Bibliotecii Naționale a mai spus că instituția dispune acum și de un depozit performant pentru conservarea patrimoniului documentar. „Cu siguranță, tot ce am învățat pe parcursul acestui proiect ne va fi o școală pentru a implementa alte proiect în cadrul Bibliotecii Naționale”, a notat Elena Pitnilei.

Jos Geraghty, atașat cultural al Ambasada SUA în Republica Moldova, a menționat că hrisoavele restaurate în cadrul proiectului reprezintă o colecție unică de documente de reflectă istoria Basarabiei. Unul dintre avantajele proiectului de salvgardare este că a cunoscut mai îndeaproape Republica Moldova, patrimoniul cultural pe care îl are, evenimentele care au marcat istoria țării și oamenii ei. „Contribuțiile noastre în vederea salvgardării patronimului cultural al Moldovei sunt un exemplu concret al angajamentului SUA pentru un parteneriat continuu”, a spus Jos Geraghty.

Expoziția de hrisoave este deschisă până la 30 decembrie. Intrarea este liberă.