Rectorul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova /ULIM/, Andrei Galben, considerat părintele învăţământului privat din R. Moldova, s-a stins din viaţă în noapte de 16 spre 17 decembrie, la vârsta de 69 de ani, în urma unui atac de cord.

Vestea tristă a fost confirmată de prim-vicerectorul ULIM, Ana Guţu, şi de către vicerectorul instituţiei, Elena Prus. Solicitată de Moldpres, Elena Prus a afirmat că aseară, împreună cu regretatul rector şi câţiva colegi au participat la o emisiune la postul de televiziune Moldova 1.

Andrei Galben s-a născut la 2 septembrie 1948 în satul Slaveanca, raionul Sângerei. A studiat istoria la Universitatea de Stat din Moldova, și-a obținut doctoratul la Academia de Științe în 1975. A fost profesor de istorie la școala medie nr.1 din Sângerei, asistent la Universitatea de Stat din Moldova, ulterior a fost asistent, lector, lector superior, apoi profesor universitar și șef al catedrei Istorie veche și medievală la Universitatea Pedagogică „I. Creangă” din Chișinău. În 1992 academicianul fondează Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

Profesorul Andrei Galben este membru corespondent al Institutului de Relații Internaționale din Paris, Franța (1996), academician al Academiei Pentru Pace și Progres, Washington, SUA (1996), academician al Institutului de Biografii, SUA (1997), membru de onoare al Academiei de Medicină din Polonia (1998), academician al Academiei Mondiale, Varșovia (1999).

Andrei Galben a fost distins cu medalia de aur a Asociației Juriștilor Americani, Diploma de Onoare a Universității din Alabama, SUA, Diploma de Onoare și membru al Consiliului de Onoare a Institutului Relații Internaționale, Franța, Medalia Mare de Aur de gradul I (Academia de Medicină „Albert Schweitzer”, Polonia), medalia „Eminescu Integral”, Ordinul „Gloria Muncii”, „Ordinul Republicii”. De asemenea este laureat al Premiului Naţional „GALEX”, pentru cel mai bun fondator de bibliotecă. Este autorul a peste 400 de lucrări didactico-științifice.

Rectorul Andrei Galben va fi înmormântat miercuri.