Informația privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău a fost audiată, marți, în cadrul ședinței Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice.

Vicedirectorul Agenției Proprietății Publice, Mihai Soțchi, a amintit că agenția a transmis o cerere de chemare în judecată împotriva ”Avia Invest” SRL privind recunoașterea nulității contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Aeroportului Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora. Cererea a fost înregistrată în data de 10 septembrie 2019, dar până la ora actuală încă nu a fost examinată de instanță.

În raportul Ministerului Justiției se menționează că, Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor de Investiții de la Washington nu i-a comunicat încă cererea privind inițierea procedurii de arbitraj, în baza adresării ”Avia Invest”.  Potrivit reprezentanților Guvernului, în legătură cu această cauză a fost demarată procedura legală cu privire la reprezentarea intereselor statului în instanțele judecătorești și în instituțiile de arbitraj naționale și internaționale.

Deputații Comisiei de control al finanțelor publice au constatat o tergiversare în implementarea recomandărilor formulate prin hotărâre de Parlament cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Recent, Curtea Constituțională a anulat o lege votată de Guvern prin asumare de răspundere, potrivit căreia jumătate din taxa aeroportuară de 9 euro, percepută de compania lui Ilan Șor – Avia Invest, urma să fie virată în bugetul național.  Apărători ai intereselor Avia Invest, companie concesionară a AIC, sunt grupul Candu și Partidul Șor.

Paralel, Autoritatea Aeronautică Civilă anunță că Avia Invest are o datorie față de stat de aproape 22,35 de milioane de lei. AAC a solicitat inițierea procedurii de executare pentru neplata acestei datorii, care a fost acumulată în rezultatul neachitării de către Avia Inves”, începând cu anul 2017, a plăților pentru supravegherea și menținerea condițiilor de certificare a aerodromurilor.

Amintim, șeful statului Igor Dodon a anunțat că în timpul apropiat urmează să fie luate ”decizii importante” legate de legalitatea concesionării AIC. Joi, 14 mai, subiectul va fi discutat în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate.