Ministerul Justiției a sesizat Procuratura Generală în privința încălcărilor constatate de CEDO în cauza Complexului Comercial “Gemeni”, în care statul nostru este obligat să achite 70 de milioane de lei. Ministerul le cere procurorilor să inițieze proceduri în acest caz.

”Într-un mod inexplicabil, agentul guvernamental nu a depus la acea vreme cerere de revizuire împotriva actelor judecătorești, ce au încălcat drepturile fundamentale ale reclamanților”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Miercuri, în cadrul ședinței de Guvern, premierul Ion Chicu a solicitat să fie făcute rectificări la bugetul de stat, astfel încât finanțarea pentru sistemul judecătoresc în 2020 să fie redusă cu 70 de milioane de lei. Banii respectivi ar urma să fie achitați de către Republica Moldova ca urmare a deciziei CEDO.

Totodată, șeful statului, Igor Dodon, a declarat în cadrul emisiunii ”Președintele Răspunde” că este necesar un mecanism prin care apartamentele și mașinile judecătorilor care se fac vinovați de condamnarea Republicii Moldova la CEDO să fie încasate în folosul statului.