Procuratura Anticorupţie a finalizat şi expediat în judecată cauza penală în privinţa a cinci persoane, învinuiţi de însuşirea bunurilor Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie, falsificând probe în procesul civil.

Potrivit actului de învinuire, pe parcursul anilor 2012 – 2016, învinuiţii, printre care şi fostul jurist al Colegiului, ar fi încercat să intre în posesia a 5 bunuri imobile, ce aparţineau CNVVC, folosind decizii de judecată false.

Pentru a intra în posesia bunurilor, inculpaţii ar fi invocat existenţa contractelor de vânzare-cumpărare, încheiate în anii 90 cu conducerea Colegiului, prin care bunurile instituţiei treceau în proprietatea persoanelor interpuse. Ulterior, pretinșii proprietari ai bunurilor, care erau persoane interpuse, în baza contractelor menţionate, se adresau cu cereri de chemare în instanţa de judecată, prezentând probe false pentru a induce în eroare instanţa de judecată și a obţine o hotărâre judecătorească favorabilă.

După obţinerea hotărârilor judecătorești, pronunţate în baza probelor false, inculpaţii au înregistrat dreptul de proprietate asupra bunurilor CNVVC la Oficiul Cadastral Teritorial Chişinău.

În concret, este vorba despre o clădire administrativă, o farmacie, un laborator, un modul de păstrare a produselor alimentare, o şură, dar şi 12 hectare de teren. În total, suma bunurilor adjudecate de inculpaţi depăşeşte câteva milioane de lei.

Procurorii au autorizat aplicarea sechestrului asupra bunurilor, care au fost obiectul acţiunilor de însușire și au înaintat în cadrul urmăririi penale acţiuni civile privind anularea hotărârile judecătorești prin care s-a dispus recunoașterea dreptului de proprietate asupra bunurilor CNVVC.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de comiterea escrocheriei în proporţii deosebit de mari şi falsificarea probelor în procesul civil, inculpaţii riscă până la 15 ani de închisoare.