Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI în comun cu administrațiile locale au inaugurat astăzi, trei decembrie, două posturi de pompieri în satele Crocmaz și Căplani din raionul Ștefan Vodă.

Astfel, localnicii se vor simți în siguranță și vor putea apela în caz de situații de risc la pompierii civili, care reprezintă prima forță de intervenție într-un incendiu, sau o altă situație excepțională. În fiecare remiză din cele două sate vor activa 6 pompieri.  Salvatorii civili au fost instruiți de cei profesioniști timp de câteva săptămâni, iar după o testare a cunoștințelor obținute au primit și costume de luptă.

Mai mult, în contextul susținerii acestui proiect, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale a oferit cite o autospecială de intervenție, care va fi utilizată pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale. Echipele celor două remize de pompieri, vor putea intervene în situații de risc, dacă vor fi semnalate,  și în satele din apropiere. La evenimentul de inaugurare a participat conducerea Serviciului Situații Excepționale, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, locuitorii acestor sate, dar și preoți, care au efectuat slujbe de sfințire a remizelor.

Este de menționat că aceste posturi sînt deschise în conformitate cu Programul de consolidare a Serviciului salvatori și pompieri în localitățile rurale, program potrivit căruia, pînă în anul 2020 în Republica Moldova urmează să fi deschise o sută de stații de pompieri, dintre care au fost inaugurate deja un număr de 30 astfel de posturi, scopul primordial fiind salvarea vieților omenești și intervenție operativă în caz de situații excepționale.