Mecanismul de compensare a cheltuielilor pentru transport pentru pacienții care efectuează în condiții de ambulatoriu servicii de chimioterapie este simplu și accesibil. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat, în cadrul unei emisiuni la NTV Moldova, că banii pentru transport tur-retur vor fi restituiți imediat după ședința de chimioterapie la contabilitatea Institutului Oncologic.

Ministrul a explicat că medicul curant va elibera pacientului după fiecare ședință de chimioterapie un bon în baza căruia vor fi restituiți banii.

”Nu este nevoie de proceduri ieșite din comun. Persoana trece serviciul de chimioterapie, medicul eliberează un talonaș, după care cu acest bon merge la contabilitatea Institutului Oncologic, unde i se restituie cheltuielile tur-retur pentru transport”, a declarat ministrul.

Cheltuielile pentru transport tur-retur pentru persoanele cu maladii oncologice, care vin la Chișinău pentru servicii de chimioterapie, vor fi achitate de stat, la propunerea președintelui țării, Igor Dodon. Instituția  medico-sanitară va acoperi cheltuielile de transport public suburban și interurban, ținând cont de distanța parcursă și tariful pentru transportul cu autobuze de tip comun.