Problemele legate de situația din sistemul hidrologic al Republicii Moldova și, în mod special, de ecosistemul râului Nistru, au fost discutate ieri în cadrul unei şedinţe la Guvern, prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip.

Premierul s-a arătat îngrijorat în legătură cu apariţia informaţiilor că autoritățile ucrainene intenţionează să construiască  6 centrale hidroelectrice noi, amplasate mai sus de hidrocentrala de la Novodnestrovsc. Potrivit ecologiştilor, construcţia centralelor prezintă pericol pentru mediu.

Prim-ministrul a menţionat că Executivul a fost sesizat de mai multe organizații neguvernamentale şi de comunitatea ştiinţifică privind impactul negativ al Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsc, care prezintă un pericol pentru biodiversitatea și resursele acvatice ale râului Nistru. Urmare a activităţii complexului, au fost diminuate capacităţile de auto-purificare a apei din cauza deteriorării regimului termal, a scăzut volumul rezervorului de acumulare de la Dubăsari şi s-a micşorat potențialul de recreere a zonelor aferente.

Pentru a examina situaţia creată, a identifica toate riscurile existente şi soluţiile necesare pentru depăşirea acestor probleme, Prim-ministrul a dispus crearea unui grup interministerial de lucru, care va elabora un Plan concret de acţiuni în acest scop.

În paralel, va fi efectuată o inventariere a tuturor actelor bilaterale și internaționale referitor la   subiectul dat, la care Republica Moldova și Ucraina sunt parte, inclusiv pe marginea acordurilor de asociere RM-UE, Ucraina-UE , angajamente asumate sub aspect ecologic și investițional.