Prin decizia de a intenta un dosar penal pe numele liderului PD, Vlad Plahotniuc, judecătoria Basmannîi din Moscova a distrus așa-zisa cârdășie a acestuia cu Igor Dodon. De această părere este editorialistul Petru Bogatu.

Într-un editorial semnat pentru portalul Deschide.md, acesta susține că autoritățile de la Moscova l-au onorat pe Plahotniuc când dosarul penal pe numele său a fost deschis de către judecătoria care s-a făcut deja cunoscută pentru întemnițarea principalilor luptători pentru democrație din Rusia.

„Intentându-i un dosar penal lui Plahotniuc, judecătorii ruși au distrus munca propagandiștilor Kremlinului care au produs mai multe mituri politice menite să învrăjbească, să destabilizeze și să deruteze societatea moldovenească. Unul dintre ele ar fi așa-zisul „binom Dodon-Plahotniuc”. O scornire, fabricată în Rusia și strecurată abil în România și în Republica Moldova, care insinuează că între președinte și liderul PDM ar exista un pact secret, divergențele dintre ei fiind o făcătură.
De altfel, anume cei care s-au zbătut din răsputeri să inducă ideea unei cârdășii ascunse între Dodon și Plahotniuc au jubilat când au aflat că acesta din urmă este urmărit penal în Rusia. Au savurat știrea cu nesaț, speculând-o zelos, fără să-și dea seama că nu fac decât să compromită povestea binomului atât de dragă lor”, scrie Petru Bogatu.
Autorul amintește despre faptul că aceeași judecătorie Basmannîi este deja cunoscută pentru intentarea dosarelor penale și întemnițarea liderilor opoziției și a dușmanilor lui Vladimir Putin. Astfel, în opinia lui Petru Bogatu, judecătoria Basmannîi i-a acordat o onoare incluzându-l în lista luptătorilor pentru democrație.
„Celebra judecătorie districtuală din Moscova, Basmanîi, rău famată nu doar în Rusia, ci în toată lumea, ștampilează sentințe la comandă. Specializarea ei este condamnarea unor  indezirabili ai regimului Putin. Aici au fost judecați și întemnițați cunoscuții disidenți ruși Hordorkovski, Navalnîi, Udalțov, militara ucraineană răpită de FSB, Nadejda Savcenko, regizorul din Crimeea, Oleg Sențov și mulți alții. Plahotniuc a fost încorporat astfel de Judecătoria Basmanîi într-o companie selectă”, adaugă Petru Bogatu.