Afirmațiile precum că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, vrea să lupte cu corupția din Moldova, prin acordarea sprijinului coaliției ACUM-PSRM provoacă doar râsul. Este opinia analistului politic american Todd Wood, exprimată într-un editorial din Washington Times, transmite timpul.md.

”Nu uitați că anume Moscova a pus la cale, cel mai probabil, cea mai mare fraudă bancară din istoria țării, când 20% din activele financiare ale Moldovei au ajuns, probabil, în Federația Rusă. Interesele rusești au supravegheat și ”Laundromatul”, când peste 20 de miliarde de dolari au fost spălate prin băncile moldovenești, în calea lor spre jurisdicții offshore. Structurile de securitate din Rusia sunt foarte active în Moldova și s-au implicat în politica internă a țării, lucrând pentru a obține control asupra unui teritoriu important din punct de vedere strategic. Moscova mai păstrează 2500 de ”pacificatori” pe teritoriul secesionist transnistrean, unde supraveghează un depozit masiv de muniții sovietice”, scrie expertul.
Editorialistul constată că în timpul guvernării lui Plahotniuc, democrația n-a înflorit în Moldova și că acsta a avut o influență malefică asupra țării. Dar tratează cu zâmbet afirmațiile că Moscova vrea să democratizeze Moldova.

”Să spui că Rusia, unde câțiva oligarhi conduc țara sub privirile atente ale dl. Putin este cumva interesată de combaterea corupției și reducerii unui astfel de control oligarhic în Moldova nu miroase bine deloc. Rusia vrea ceea ce a vrut dintotdeauna – controlul.

Moscova vrea nimic altceva decât dezghețarea conflictului transnistrean înghețat, ca enclava să fie absorbită de ”Mama Rusia”. Deținerea unei coaliții guvernamentale proruse la Chișinău va contribui foarte mult la obținerea acestui obiectiv”, constată autorul.

Acesta mai atrage atenția că occidentul vede ceea ce vrea să vadă, în informațiile care vin din Moldova și le recomandă să fie mai prudente, pentru a nu fi atrase în jocurile Moscovei.

”Guvernele occidentale trebuie să privească cu ochii deschiși consecințele îndepărtării lui Plahotniuc de la putere și înlocuirea lui cu Dodon și ACUM. Moldova va merge, astfel, de la un control oligarhic la altul, care, de această dată, va purta steaua roșie a Rusiei”, scrie autorul editorialului din Washington Times.