Camera superioară a Parlamentului elveţian a votat în favoarea retragerii cererii Elveţiei de aderare la Uniunea Europeană, relatează dailymail.

Prin urmare, Elveţia urmează să comunice formal Uniunii Europene retragerea acestei candidaturi, care a fost înaintată Comunităţii Economice Europene (CEE) în anul 1992 şi oricum nu mai era validă, a declarat, pentru publicaţia Neue Zürcher Zeitung, ministrul elveţian de externe, Didier Burkhalter.

Tot în anul 1992, elveţienii au respins prin referendum aderarea la Spaţiul Economic European, respectiv acordul încheiat între fosta CEE şi statele membre ale AELS (Asociaţia Europeană a Liberului Schimb) pentru crearea unei pieţe unice europene.

În urma unui alt referendum, desfăşurat în anul 2001, elveţienii au respins şi începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Totuşi, Elveţia a aderat la spaţiul de liberă circulaţie Schengen şi a încheiat cu UE mai multe acorduri bilaterale pentru liberalizarea comerţului.

Şi Islanda şi-a retras anul trecut cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar britanicii se vor pronunţa joi prin referendum asupra rămânerii în blocul comunitar.