Mai mulți preoți din țară, în frunte cu episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, îndeamnă cetățenii Republicii Moldova să vină la vot pe 13 noiembrie şi să-lb voteze pe candidatul PSRM, Igor Dodon, la alegerile prezidențiale, transmite 24h.MD.
Totodată, credincioșii au fost îndemnați să nu o voteze pe Maia Sandu, deoarece acesta prezintă „pericol pentru Biserică”.
Mai mult, episcopul Marchel a menţionat că acum alegerea se face între „un creştin şi un necreştin, între un patriot şi un nepatriot”, pentru că, potrivit lui, în aşa fel s-au plasat cei doi candidate.
„Avem de ales un președinte din două candidaturi. Un creștin sau un necreștin. Un patriot sau un nepatriot. Da, anume așa, pentru că anume așa s-au plasat cele două candidaturi. Anume așa s-au stratificat, prin fapta lor, prin vorba lor, prin activitatea lor. Despre atitudinea unui candidat, Igor Dodon, pe care-l credem creștin și patriot, nu o să vorbesc mult, pentru că normal să ai o atitudine față de biserică, credință și valorile naționale, așa cum o are el”, a spus Marchel.
Ulterior însă, a venit cu propuneri concrete și acuzații dure, unele „neortodoxe” în adresa candidatei Maia Sandu.
„Despre atitudinea dnei Sandu, al doilea candidat care aspiră la funcția de președinte… Atitudinea ei față de moralitatea creștină, față de curățenia sufletească, față de tot ce este sfânt, pare să fie abătută mult de la axa normalității. Anume asta ne-a scos din casele noastre, ca să venim să ne împărtășim cu îngrijorarea noastră cu dvs”, a menționat episcopul Marchel.
Totodată, episcopul declarat că „Maia Sandu în 2013 a introdus în bibliotecile școlare o carte foarte nocivă printre copii și elevi, enciclopedia care se numea, Viața sexuală, și a refuzat să o retragă după numeroase proteste”.
Marchel a mai amintit că, în august 2014, Sandu ar mai fi interzis rugăciunea de la festivitatea de la începutul anului școlar.
„Ce-i împiedica acestei femei aghiazma cu care se stropesc elevii? De ce a dat dispoziția să fie anulată această tradiție?” Ulterior, Marchel a trecut și la zona politică a activității Maiei Sandu, amintind că aceasta a lucrat în cadrul Ministerului Economiei în perioada comunistă, unde a fost coleg cu Igor Dodon, dar și că ea ar fi participat la decizia de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. „În felul ăsta s-au adus mari pagube țării noastre…, de zeci de milioane. Dacă mai ținem cont că aeroportul este un obiect strategici, atunci, vă dați seama la ce este capabilă această femeie”, zicea Marchel, susținând că Sandu ar fi votat și „furtul veacului”.
În timp ce înainta în discurs, „Preasințitul” devenea tot mai categoric. „Dacă o votați pe Maia Sandu, vă asumați multă osândă și mare păcat în fața lui Dumnezeu. Dânsa este primul candidat din istoria Moldovei care este susținută public de activiștii homosexuali, de lesbiene, de bisexuali și de transexuali. Să știți că nimic nu e surprinzător. Ea a declarat public că societatea trebuie să tolereze aceste grupări….”
Părintele protoiereu Ioan Grigoraș, preot la o biserică din r. Drochia: „Dacă cineva va spune că noi acum facem politică, va fi o greșeală a minții lor… Pe mine mă doare ce se întâmplă. În anii 1990-1994 am fost deputat în Parlament. Atunci am votat independența, dar nu am socotit că vor fi așa urmări. Sunt aici pentru că răspund de sufletele celor care sunt creștini. Iar Moldova e creștină….”. Afirmațiile acestuia au fost susținute și de părintele Vitalie Șincari, preot la o biserică din Chișinău.
Părintele protoreieu Roman Pintilii, preot la o biserică din r. Sângerei: „Comportamentul ei politic îmi dă temei s-o bănuiesc de fundamentalism liberal, adică samavolnicie. Nu am auzit-o să-și exprime îngrijorarea față de copii, educația creștinească, dar dimpotrivă, a lăsat școala în mâinile minorităților sexuale cu acea carte. Ca mulțumire, homosexualii și lesbienele o susțin la alegeri. Stimați creștini, fiți atenți cu cine votăm.”