Începând cu 1 iulie curent, va intra în vigoarea Acordul de Asociere a Uniunii Europene cu Republica Moldova. Decizia a fost aprobată în cadrul reuniunii de ieri a Consiliului Afacerilor Externe al UE și a fost anunțată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Federica Mogherini.

Astfel, în cadrul vizitei la Bruxelles a avut loc şi o sedinţă de lucru în format restrâns ai miniştrilor Parteneriatului Estic (PaE) împreună cu Înaltul Reprezentant şi Comisarul pentru Extindere, unde a fost discutată, în mod special, problematica de securitate regională, la care a participat şi viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Andrei Galbur.

Totodată, reuniunea a reprezentat o bună oportunitate de a efectua un schimb de opinii între statele membre UE şi cei şase parteneri estici cu scopul de a identifica mai multe posibilităţi de implicare a statelor membre în iniţiativele şi proiectele.

Andrei Galbur şi-a exprimat speranța că viitoarea Strategie Globală a UE în sfera securității și politicii externe va acorda o atenţie mai mare stabilităţii în vecinătatea estică.

Referindu-se la propunerile Republicii Moldova în sfera cooperării sectoriale prezentate anterior în cadrul PaE, ministrul Galbur a încurajat promovarea interconexiunilor cu UE în sfera transportului, energiei, precum și inițiativelor ce vor genera creștere economică prin atragerea investițiilor și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii.

Şeful diplomației moldovenești a făcut apel la o comunicare strategică mai activă în vederea informării eficiente a societăților privind beneficiile Parteneriatului Estic.