Şeful Guvernului de la Tallin, Jüri Ratas, a condamnat restabilirea tuturor drepturilor delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

“Restabilirea drepturilor de vot ale ruşilor în APCE este inadecvată şi greşită. Motivele care au stat la baza suspendării acestor drepturi nu au dispărut: agresiunea în Ucraina şi Georgia continuă, iar acordul de pace de la Minsk nu este respectat.

Comunitatea internaţională trebuie să apere cu fermitate dreptul internaţional şi drepturile omului. Estonia va pleda în continuare n favoarea principiilor şi a valorilor europene” – a scris Ratas pe Twitter, după ce delegaţia Estoniei a votat împotriva deciziei de a readmite Rusia în APCE fără niciun fel de restricţii.

Totodată, viceministrul polonez de externe, Szymon Szynkowski vel Sęk, consideră că revenirea delegaţiei ruse în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) “nu ne oferă motive să sperăm că Federaţia Rusă va înceta să încalce dreptul internaţional”. “În opinia mea, este inutil să sperăm că o astfel de decizie (privind readmiterea Rusiei în APCE, n.red) va înlătura încălcările dreptului internaţional din partea Rusiei, va pune capăt războiului cu Ucraina sau va reda Crimeea proprietarului de drept, adică naţiunii ucrainene” – a afirmat diplomatul, citat de televiziunea TVP.INFO.

Potrivit viceministrului polonez de externe, comportamentul Rusiei în ultimii 10-15 ani arată că eficacitatea unor astfel de metode în raport cu Moscova este foarte discutabilă.

“Am îndoieli, iar timpul ne va demonstra dacă merită să acordăm o astfel de şansă” – a adăugat Szymon Szynkowski. Amintim că, miercuri seară, APCE a decis să confirme, fără restricţii, revenirea delegaţiei ruse în organizaţie, în pofida încălcării principiilor Consiliului Europei de către Federaţia Rusă. Decizia a fost aprobată cu 116 voturi “pentru”, 52 “împotrivă” şi 15 abţineri.

Potrivit Evropeiska Pravda, există probabilitatea ca Rusia să trimită la APCE inclusiv deputaţi aleşi în mod ilegal în circumscripţia din Crimeea anexată.

sursa: rador