Ex-președintelele de Criuleni, Vitalie Rotaru, bănuit de însuşirea mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari din fonduri europene, destinate lucrărilor de amenajare a unor localităţi ale raionului Criuleni, au primit mandat de arestare pentru 30 de zile. Judecătoria Buiucani a admis demersul procurorilor în cadrul unei ședințe la care învinuitul nu a fost prezent. Potrivit avocatului, acesta nu se simte bine, notează bani.md.

De asemenea, potrivit procurorului Vitalie Rotaru a fost dus la medic pentru stabilirea gradului de ebrietate, însă a refuzat să treacă testele. Declarația a fost făcută de procurorul care instrumentează dosarul în care este vizat ex-președintele de Criuleni, Vitalie Rotaru, precizând că vizual existau semne că acesta ar fi fost în stare de ebrietate avansată.

Vitalie Rotaru este bănuit de pretinderea a aproximativ 1 700 000 de lei de la câţiva agenţi economici, implicaţi în executarea unor proiecte investiţionale europene. Denunţătorii susţin că bănuitul ar fi exercitat presiuni asupra lor pentru a-i determina să-i dea suma menţionată.

Potrivit materialelor examinate, s-a constatat că, în 2012, Consiliul Raional Criuleni a semnat cu Asociaţia pentru Studii Sociale Aplicate ”ASSTREIA” un Memorandum de colaborare pentru atragerea de investiţii în vederea dezvoltării durabile a localităţilor din raion. Un an mai târziu, semnatarii au reuşit obţinerea a două contracte de grant, în valoare de peste 2 000 000 de euro, pentru proiectul ”CBCRuR Waste”, Consiliul Raional Criuleni având calitatea de lider al partenerilor din România şi Ucraina, şi ”CRING”, proiect în care CR Criuleni a beneficiat de fonduri europene.

După lansarea proiectelor, fostul preşedinte al raionului Criuleni ar fi şantajat membrii Asociaţiei pentru a-i determina să contribuie financiar la unele proiecte personale. Aceştia le-au declarat anchetatorilor că, pentru a-i convinge, bănuitul ar fi creat impedimente firmelor, implicate în executarea proiectelor, stopând procesul de eliberare a autorizaţiei pentru construcţia gropii de gunoi din satul Hruşova, din Criuleni; refuzând alocarea cofinanţării obligatorii din sursele bugetului raional, impusă de donator, prin ameninţarea că nu va crea întreprinderea de salubritate; că nu va aloca sursele necesare ce asigură durabilitatea proiectului etc.