Directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chirca, susține că în perioada imediat următoare cetățenii Republicii Moldova se vor confrunta cu un val de majorări de prețuri fără precedent, iar aceste scumpiri se vor produce pe fundalul lipsei unor acțiuni palpabile din partea noii guvernări.

Expertul economic a declarat, într-o emisiune la NTV Moldova, că inflația va fi amplificată de creșterea prețului la gazul natural, la energia electrică, de importul mărfurilor, dar și de impunerea unui eventual lockdown de către actuala guvernare. Analistul afirmă că primele majorări esențiale de prețuri și tarife se vor produce chiar începând cu luna septembrie. Cetățenii vor simți pe buzunarele proprii creșterea prețurilor la cele mai necesare produse.

”Alarmante sunt tendințele inflaționiste care se vor porni începând cu luna septembrie. Multe procese au loc acum, chiar și la mai multe produse agricole nu vedem acea scădere tradițională din anii precedenți. Creșterea prețului la carburanți se reflectă în prețuri. O altă sursă de inflație este cea importată prim mărfuri. (…) importul de mărfuri va pune presiune și se va implanta în structura coșului de consum și va avea efecte asupra inflației. Pe de altă parte, prețul la gaze a crescut pentru contractele spot (…) Noi încă importăm la prețul de circa 140 de dolari metrul cub, dar asta înseamnă că în perioada imediat următoare vom avea o majorare de minim 210, iar creșterile la burse nu și-au atins plafonul maxim, deci putem să ne așteptăm la majorări mai mari, lucru care se va reflecta în tarif în perioada iernii. Asta va implica imediat scumpirea energiei electrice. În ansamblu există premise pentru o presiune inflaționistă în perioada de toamnă-iarnă, care se va resimți prin creșterea prețurilor pentru produsele necesare. Plus un eventual lockdown. Panica și frica din societatea are un efect de a impulsiona inflația”, a declarat Chirca.

Expertul a criticat și lipsa de acțiuni concrete din partea noii guvernări de dreapta. Potrivit analistului, Guvernul Gavrilița trebuie să vină cu acțiuni sesizabile pentru cetățeni și mediul de afaceri.

”Dacă guvernarea, așa cum discutau înainte de campania electorală, va miza pe crearea unui fond prin care BNM ar pune în circulație mijloace suplimentare, este iarăși o sursă inflaționistă. De altfel, nu am văzut măsuri concrete decât abstracte de susținere a businessului, dar nu măsuri targhetate anticovid, de suport pentru întreprinderile mici și mijlocii. Per ansamblu, cel mai probabil, vom avea o perioadă de inflație majorată în următoarea jumătate de an, imprevizibil, până la noi cotații”, a declarat Chirca pentru NTV Moldova.