S-a confirmat încă o dată în plus că Maia Sandu promite una, dar face alta. În acest sens sunt cât se poate de elocvente promisiunile legate de clădirea Președinției și reședința de la Condrița, sau despre renumitele filtre de integritate și atitudinea Maiei Sandu față de problemele legate de pandemie. Solicitați de Politics.MD, comentatorii politici de la Chișinău au analizat cele mai recente declarații și decizii post electorale a liderei PAS.

Din punctul de vedere a lui Corneliu Ciurea, analist politic, cea mai scandaloasă decizie a Maiei Sandu a fost de a-l numi în calitate de consilier pe Veaceslav Negruță. Prin acest gest, ea demonstrează că discuțiile despre meritocrație sunt povești de adormit copiii, ținând cont de fosta condamnare a ex-ministrului Finanțelor, spune expertul.

„Nu cred că Negruță trebuie să fie ostracizat pentru acțiunile anterioare, cu atît mai mult cu cît el a inițiat un nou process în judecată de revizuire a condamnării, dar gestul de a-l scoate în prima linie este ostentativ și sfidător. Prin asemenea acțiuni Maia Sandu doar confirmă că statul de drept există pentru alții nu pentru dînsa și că tot ce a spus ea în campanie a fost pur și simplu ”bulshit”.

În ceea ce privește paza de stat, Condrița și clădirea Președinției sunt atribute ale puterii de care trebuie să dispună un șef de stat, afirmă Corneliu Ciurea, în contextul declarațiilor duplicitare a președintelui nou ales.

În opinia expertului politic Andrei Ilașciuc, Maia Sandu se transformă într-un politician obişnuit Republicii Moldova: pălăvrăgitori politici din electorală care atunci când ajung în funcţie încep să gândească. Analistul s-a referit la clădirea Preşedinţiei și reşedinţa din Condriţa, care este un bun public și pe care „cetăţeanca Sandu, ca să placă electoratului, nu-l poate refuza ca moft.”

Totodată, Andrei Ilașciuc a amintit despre renumitele filtre de integritate ale PAS-ului.

„Profesorul de la Donduşeni în funcţia de vice-preşedinte al teritorialei încă mai este în funcţie? Dar pe deputatul Grosu l-a văzut şi auzit personal cum participa la acţiunea ilegală în grup organizat unde cetăţenii Dumneaei (Preşedintele tuturor) erau ne-cetăţenii Dumneaei, adică, separatişti, sau asta i-a spus-o Grosu precum că poliţia moldovenească nu şi-a făcut datoria pe teritoriul necontrolat de Chişinău în lupta împotriva falsificării alegerilor?” se întreabă expertul.

De aceeași părere este și analistul Vitali Catană, care spune că nu este prima dată când Maia Sandu minte oamenii cu o seninătate care poate fi explicată doar prin cinismul inegalabil ce îi este caracteristic. Acest lucru s-a confirmat, remarcă expertul, prin promisiunile legate de Palatul prezidențial și reședința de la Condrița.

„Ceea ce este deranjant, este faptul că Maia Sandu a făcut pe această temă populism de cea mai primitivă speță. De ce a trebuit să mintă fără nici o remușcare în campania electorală, ca după aceasta să declare altceva?”

Maia Sandu nu se dezminte nici în partea ce privește anturajul pe care și-l creează, afirmă Vitali Catană.

 „În situația cu fostul ministru de finanțe în Guvernul Filat, ar fi fost oportun să-l întrebe ce a făcut acesta pentru prevenirea furtului miliardului în calitate de ministru de Finanțe responsabil direct pentru gestionarea cotei de proprietate a acțiunilor BEM aparținând statului. Apoi, despre ce a întreprins dânsul în calitate de membru al Comitetului Național de Stabilitate Financiară responsabil de asemenea de prevenirea furtului miliardului” amintește analistul.

Analistul politic a mai atras atenția la reacția Maiei Sandu privind atitudinea față de problemele provocate de pandemie. El spune că lidera PAS s-a delimitat fără nici o emoție de orice responsabilitate, menționând că nu are nici o competență în calitate de Șef al Statului.