Orice propunere de a institui starea de urgență în Republica Moldova trebuie să fie întemeiată și să aibă un studiu de fezabilitate, în care se analizează toate aspectele atât negative, cât și pozitive ale unui eventual lockdown. Autoritățile trebuie să cântărească minuțios acest pas și să ia în calcul toate aspectele generate de acestă decizie. Opinia a fost expus de către expertul economic Roman Chircă, pentru Radio Sputnik. Potrivit lui, statul va avea de pierdut în urma unor restricții totale.

„Un lockdown în această perioadă va avea consecințe nu doar pentru anul 2021, dar și pentru anii următori. Agenții economici nu sunt cei care pot fi puși în priză în mod automat. Fiecare din ei are intrări și ieșiri de resurse, de capital uman și o oricare presiune va duce la o anumită cotă de falimentări irecuperabile”, a precizat Roman Chircă.

Expertul este de părere că un eventual lockdown va falimenta numeroase afaceri, mai ales întreprinderile mici și mijlocii, care și așa sunt afectate de pandemie.

„O închidere ar însemna o diminuare drastică a veniturilor către buget și vă asigur că nu vor fi mijloace pentru a achita măcar compensațiile acestea de o mie de lei. Ajutorul extern este departe de a fi contractat, de aceea al doilea lockdown va avea efecte negative asupra economiei. Sectorul HoReCa este deja un sector pus la pământ”, a conchis expertul.