Federația Rusă urmează să acorde în regim de urgență 500 de autorizații suplimentare pentru tranzitarea mărfurilor moldovenești pe teritoriul Ucrainei pentru a fi exportate în Rusia. Despre aceasta anunță președintele Igor Dodon, care menționează că la o astfel de înțelegere a ajuns ca urmare a unei discuții telefonice cu reprezentantul special al președintelui rus pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak, transmite 24h.md cu referire la IPN.

„Este o măsură urgentă menită să deblocheze situația excepțională, care s-a creat în rândul exportatorilor noștri în ultimele zile. Însă este nevoie urgent de negocieri la nivelul ministerelor de profil, pentru a asigura exportul produselor moldovenești în Federația Rusă fără impedimente până la sfârșitul acestui an”, menționează șeful statului într-un mesaj pe Facebook.

Totodată, președintele contează pe o implicare mai activă a ministerului de ramură al Republicii Moldova în soluționarea a astfel de probleme. Potrivit șefului statului, sprijinul pentru producătorii moldoveni este o sarcină comună pentru conducerea țării.

În urma unei vizite efectuate iarna trecută în Federația Rusă, președintele Igor Dodon a anunțat că toate tipurile de mărfuri moldovenești pot fi exportate din 31 ianuarie 2019 pe piața Federației Ruse, tranzitând teritoriul Ucrainei. Rusia a permis tranzitarea mărfurilor moldovenești pe teritoriul Ucrainei, după ce acest fapt a fost interzis de Guvernul Federației Ruse în decembrie 2018.