Reformarea sistemului de pensii nu va mai favoriza judecătorii, procurorii, funcționarii publici sau deputații – acea categorie de persoane căreia i se calculează cele mai mari pensii.

Premierul Pavel Filip a explicat după ședința Guvernului de astăzi că până acum a existat o inechitate în acest sistem, atunci când o categorie de persoane, cum ar fi judecătorii și deputații, beneficiau de atitudine specială la calcularea pensiei, în comparație cu medicii sau alte categorii de bugetari.

Filip s-a referit la categoria de persoane mai largă, inclusiv judecătorii, procurorii, funcționarii publici, deputații, membrii cabinetului de miniștri, dar și aleșii locali, care au o atitudine specială atunci când li se calculează pensia.

„Considerăm că este o inechitate pentru că, spre exemplu un judecător, care are un salariu de 20 mii se pensionează la vârsta de 50 de ani, conform legii în vigoare, și are o rată de înlocuire de 80%. Un medic, un chirurg care are un salariu de 5-6 mii de lei se pensionează la vârsta de 62 de ani și rata de înlocuire reprezintă doar 26%”, a explicat Pavel Filip.

El a menționat că este o inechitate evidentă, iar Guvernul trebuie să unifice acest sistem.