Premierul Pavel Filip a venit, miercuri, la ședința de guvern cu o nouă inițiativă menită să transparentizeze activitatea instituțiilor publice. El a propus ca un reprezentant a societății civile să participe la stabilirea priorităților privind repartizarea fondurilor externe. Premierul a cerut să fie elaborat un mecanism foarte clar și viabil de cooperare a autorităților publice cu societatea civilă.

„Am vorbit și despre monitorizarea și repartizarea imparțială și corectă a asistenței externe atunci. La comitetul interministerial de planificare strategică e bine să fie și un reprezentant al societății civile. Trebuie găsit mecanismul cum este identificat reprezentantul societății civile astfel ca și aceasta să fie parte la acest proces”, a cerut Pavel Filip.

El a menționat discuțiile dintre parlament, guvern și societatea civilă care s-au desfășurat zilele acestea, subliniind interesul său personal pentru o mai bună cooperare dintre autorități și aceasta.

„Am avut discuții largi cu societatea civilă, au fost discutate mai multe lucruri importante, dar cu linie roșie sunt platformele de comunicare dintre autoritățile publice și societatea civilă. Este un obiectiv prioritar pentru noi. Eu cred cu tărie că atunci când vom trage în aceeași direcție și autoritățile publice și societatea civilă vom obține rezultate mai rapid și mai calitative. Acest obiectiv se regăsește și în foaia de parcurs, angajamentele noastre față de partenerii de dezvoltare dar și față de societate. De aceea mai continuă discuțiile în cadrul grupurilor de lucru cu societatea civilă nefiind identificat un singur instrument instituționalizat. Urmează să definitivăm aceste discuții, dar vrem să nu întindem prea mult”, a spus Filip.

Astfel, premierul a cerut să fie elaborată o hotărâre de guvern până la sfârșitul acestei luni. „Să fie pregătită o hotărâre de guvern, consultată cu societatea civilă și cu reprezentanții instituțiilor statului, și să fie prevăzute foarte clar mecanismele  de cooperare cu societatea civilă. Toate documentele elaborate de instituții să fie consultate cu societatea civilă”, a declarat Pavel Filip.