Marea Britanie a anulat statutul de refugiat acordat miliardarului kazah Muhtar Abliazov, unul dintre finanţatorii Fundaţiei Open Dialog. Decizia vine după ce Abliazov, condamnat la închisoare pentru o fraudă de peste 5 miliarde de dolari în Kazahstan, a încercat să convingă autorităţile britanice că e victima unor răfuieli politice.

Iniţial, un rol important în acordarea statutului de refugiat l-au avut organizaţiile nonguvernamentale finanţate de controversatul om de afaceri, care au făcut lobby pe lângă reprezentanţii instituţiilor europene.

Numeroasele suspiciuni legate de acţiunile de manipulare şi actele de corupţie promovate la Bruxelles, Londra şi Paris de aceste ONG-uri, în special de organizaţia Open Dialog, condusă de activista Ludmila Koslovska, au dus la investigarea acestora. Astfel, s-a constatat că în schimbul banilor primiţi de la Abliazov, Open Dialog i-a creat o imagine de victimă a unui dosar politic, ceea ce a influenţat deciziile luate de instituţiile europene.

 

Despre schemele dubioase ale acestei fundaţii s-a discutat şi la emisiunea Fabrika de aseară.

“Soţii Koslovska au creat o afacere prin care identificau persoane cu bani, în special oligarhi în cazul dat sunt două nume pe care le cunoaşte şi opinia publică: Abliazov din Kazahstan şi Platon din Moldova pe care în mod cinic îi mulgeau de bani. Aveau la Bruxelles o reţea de euro deputaţi pe care îi puneau la dispoziţia acestor oligarhi”, a declarat Roman Mihăeş, analist politic.

Pentru că e suspectată şi de legături cu serviciile secrete ruse, Koslovska a fost expulzată vara aceasta din Polonia şi a primit interdicţie de intrare în toate statele membre UE. Recent, la Varşovia, în cadrul unei dezbateri organizate sub egida OSCE, delegați din mai multe țări au acuzat fundația Open Dialog că face lobby pentru infractori periculoși, beneficiază de finanțări dubioase și livrează echipament militar în Donbass.

În luna august, europarlamentarul român Andi Cristea a solicitat anchetarea surselor de finanțare a fundației.

Potrivit jurnaliştilor de la Zeppelin, Fundația “Open Dialog”, care l-a apărat şi pe raiderul numărul 1 din CSI, Veaceslav Platon, a făcut lobby în Europa şi pentru partidele conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase. Mai mult, liderii PAS şi PPDA au mers la Parlamentul European pe banii fundaţiei. Din cauza numeroaselor suspiciuni care planează asupra Open Dialog, Parlamentul de la Chişinău a înfiinţat o comisie de anchetă ce va investiga amestecul fundaţiei şi a fondatoarei acesteia, Ludmila Koslovska, în treburile interne ale Moldovei şi în finanţarea unor partide politice.

“Să ţinem cont că cele săvârşite de Koslovska au atins interesele mai multor ţări. Este inacceptabil să ne bazăm doar pe forţele Procuraturii Generale sau chiar Parlamentului. Aici trebuie să fie Serviciul de Informaţie şi Securitate a ţării noastre, plus trebuie să fie inclus Interpol şi alte structuri internaţionale”, a menţionat Ruslan Şevcenco, director adjunct al Institutului Politici Eficiente.

publika.md