Cinci lideri ai unei grupări criminale au fost reținuți pentru spălare de bani în sumă de 65 mln de lei și evaziune fiscală de aproape șase mln de lei. Anunțul a fost făcut astăzi de către adjunctul procurorului șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Vitalie Busuioc, în cadrul unei conferințe de presă.

„Conform schemei, agricultorii vindeau produsele unor fabrici fără a întocmi anumite acte contabile. Ulterior, erau găsite persoane interpuse care erau indicate în actele contabile false în calitate de comercianți ai fructelor. În acest scop, erau create mai multe card-uri bancare pe numele presupușilor comercianți și a membrilor grupării. După care, erau falsificate actele contabile pentru a legaliza originea produselor agricole. În continuare, reprezentanții uzinelor, în baza documentelor false, transferau banii pe cardu-rile persoanelor interpuse, care îi ridicau de la bancomate și îi transmiteau suspecților, iar aceștia îi transmiteau producătorilor agricoli prin intermediari”, a specificat Busuioc, citat de Moldpres.

În schimbul acestor servicii, persoanele interpuse primeau 0,5% din banii ridicați, iar suspecții 9% din întreaga sumă. „Bănuiții activau în Chișinău, prin intermediul a trei bănci. Beneficiarii banilor erau din nordul și centrul țării. Existau agricultori care refuzau serviciile bănuiților, fapt dovedit printr-un șir de interceptări telefonice”, a menționat Vitalie Busuioc.

Conducerea grupării este cercetată în stare de arest. Dacă vor fi găsiți vinovați, persoanele riscă de la cinci la 10 ani de închisoare pentru spălarea banilor și până la șase ani de detenție pentru evaziune fiscală.