Republica Moldova va beneficia de suportul Băncii Europene de Investiţii (BEI) pentru asigurarea interconectării electrice cu România. Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi iniţierea negocierilor privind proiectul contractului de finanţare în acest sens.
BEI urmează să acorde țării noastre un împrumut în valoare totală de 80 de milioane de euro. Resursele financiare vor fi utilizate pentru construcția unei stații back-to-back în Vulcănești și a unei linii de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, precum și pentru extinderea stațiilor de transformare de la Chișinău și de la Vulcănești. Astfel, va fi asigurată construcția și dezvoltarea infrastructurii necesare pentru interconectarea permanentă a rețelelor de transport de energie electrică din Republica Moldova și România, anunţă un comunicat emis de Guvern, citat de trm.md.

Realizarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România va spori nivelul de securitate energetică a țării noastre, oferindu-i accesul permanent la piața regională de energie electrică. Totodată, măsura va asigura prețuri mai bune la energia electrică pentru consumatori.

Costurile totale pentru implementarea proiectului sunt estimate la 270 de milioane de euro.