Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Letonia, Edgars Rinkevics, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău. Discuțiile au vizat evoluțiile în implementarea reformelor în țara noastră. În context, Premierul a exprimat gratitudine pentru sprijinul politic și asistența financiară acordată de Letonia.

„Letonia este un exemplu pentru noi, ținând cont de cât de repede s-a mișcat cu reformele, cu modernizarea si depăşirea etapei de tranziţie, devenind membru al UE. Înțelegeți problemele cu care se confruntă țara noastră, aspirațiile noastre și mizăm în continuare pe sprijin”, a spus Pavel Filip. Șeful Executivului a subliniat că este necesară asigurarea unei comunicări eficiente cu privire la reforme și drumul european.

La rândul său, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Letonia a reiterat suportul ferm în procesul de integrare europeană a țării noastre și a relevat importanța obținerii rezultatelor tangibile. În special, Edgars Rinkevics a apreciat reforma administraţiei publice, accentuând că aceasta este determinantă pentru a avea instituții puternice și va impulsiona realizarea celorlalte reforme, la fel cum s-a întâmplat în Letonia.

Pe dimensiunea economică, părțile s-au pronunțat pentru sporirea volumului comerțului moldo-leton, în condițiile oportunităților oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Un alt domeniu de interes în relaţiile bilaterale este educația. În cadrul vizitei Ministrului leton de Externe, a fost semnat un nou Acord bilateral privind cooperarea în domeniul Educației, Culturii, Tineretului și Sportului, în baza căruia statul leton oferă burse studenților și cadrelor didactice din Republica Moldova.