Operaţiunea a avut loc drept urmare a unei bănuieli rezonabile, precum că un grup de persoane, format din cetățeni străini și funcționari publici din cadrul a diverse instituţii de stat, ar fi specializat în favorizarea intrării și legalizării în Republica Moldova a persoanelor originare din țări cu risc terorist sporit, informează Procuratura Generală.
În cadrul măsurilor procesual – penale, desfășurate de ofiţerii de informaţii şi procurorii anticorupţie, la începutul lunii februarie 2019, au fost reţinuţi trei cetățeni străini, originari din Siria și Egipt. În cadrul audierilor, învinuiții şi-au recunoscut integral vina, făcând declarații amănunțite.
Din spusele acestora, exista o schemă corupțională bine pusă la punct, în ceea ce privește obținerea vizelor de intrare în Republica Moldova de tip „D” (de lungă ședere și multiple intrări) prin intermediul Consulatului Republicii Moldova din or. Odesa, Ucraina și cu implicarea unui ofițer al Biroului de Migrație și Azil al MAI al RM, cât și a unei persoane care se autodeclara consilier al unor funcţionari de demnitate publică.
Ulterior, drept urmare a probatoriului acumulat, la data de 19.02.2019, atât pretinsul consilier, cât și ofițerul BMA au fost reținuți, recunoscându-şi integral vina. Ambii învinuiți au depus declarații privind implicarea consulului Republicii Moldova din or. Odesa, Ucraina în schema de favorizare a intrării, legalizării şi a șederii străinilor pe teritoriul național.
De menționat că pentru legalizarea în Republica Moldova a unui cetăţean străin, sumele estorcate de membrii grupării variau între 1000-3000 de euro, care erau împărţite în dependenţă de gradul de implicare.
Cetăţenii străini implicaţi în schema infracţională riscă pedeapsă penală conform art. 326 alin. 1’(prim) care prevede amendă în mărime de la 2000 la 3000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani.
Funcţionarii publici şi ofiţerul BMA riscă închisoare de până la 6 ani cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 unităţi convenţionale.