Prim-ministrul Pavel Filip a convocat în dimineața zilei de astăzi ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, în legătură cu situația meteo nefavorabilă.

Premierul a solicitat structurilor responsabile să se mobilizeze maximal pentru a acționa prompt în cazul unor situații de urgență. Pavel Filip a accentuat că trebuie să existe o conlucrare strânsă cu autoritățile publice locale, iar autoritățile centrale să le acorde tot suportul necesar. „Ne-am convins deja că dacă intervenim la timp, pagubele sunt reduse. De această dată mobilizarea a fost mai rapidă și mai eficientă, dar și în continuare trebuie să fim pregătiți pentru a face față condițiilor meteo nefavorabile”, a declarat șeful Executivului.

Conform informației prezentate de Ministrul Economiei și Infrastructurii, drumurile naționale sunt în prezent accesibile, dar există unele dificultăți de circulație pe traseele Bălți-Criva și Chișinău-Leușeni. Toate drumurile sunt permanent monitorizate pentru a se interveni urgent în caz de necesitate. Pe parcursul nopții au lucrat 331 de utilaje speciale, care au presurat peste trei  mii tone de material antiderapant.

În același timp, au fost create 3 celule de criză: Nord, Centru, Sud. Polițiștii sunt mobilizați pentru a acorda tot suportul necesar, inclusiv pentru deplasarea fără probleme a autobuzelor care transportă copii la instituțiile de învățământ.

În dimineața zilei, erau deconectate parțial de la energia electrică peste 200 de localități. Pavel Filip a cerut să fie luate măsuri urgente pentru reconectarea localităților la curent. Totodată, Premierul a solicitat să se intervină la nivel de politici și de reglementare, astfel încât furnizorul de energie electrică- Gas Natural Fenosa să intervină rapid și eficient pentru lichidarea defecțiunilor și reluarea livrării de energie electrică.

De asemenea, Prim-ministrul a cerut autorităților să aibă o comunicare cât mai bună, astfel încât cetățenii să fie informați în cazul unor blocaje pe trasee.  „Prioritatea numărul unu sunt oamenii și trebuie să le acordăm tot sprijinul necesar”, a accentuat Pavel Filip. Persoanele aflate în dificultate pot apela numărul de urgență 901.