Pe parcursul anului 2017, ofiţerii de investigaţie ai Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) au depistat aproximativ 900 de infracţiuni, dintre care mai mult de 600 sunt acte de corupţie. Datele se conţin în raportul de activitate al CNA pentru anul precedent, ce a fost prezentat astăzi de către directorul instituţiei, Bogdan Zumbreanu, în cadrul şedinţei comune a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi şi Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică.
Conform raportorului, cel mai răspândit gen de infracțiune a fost traficul de influență, urmat de coruperea pasivă și excesul de putere. Domeniul justiției este sectorul unde s-a înregistrat un număr impunător de cazuri de corupție, la polul opus aflându-se serviciul militar, a mai comunicat Bogdan Zumbreanu, citat de trm.md.

„Din punct de vedere teritorial, 69 la sută din numărul total de infracțiuni au fost înregistrate în capitala țării și în raioanele din centru, 22% – în municipiul Bălți și raioanele de nord, iar 9% în Cahul și raioanele de sud. Printre instituțiile în care au fost deconspirate cele mai multe cazuri de corupție se numără justiția și afaceri interne – 119 cazuri; sectorul privat – 115 cazuri; administrația publică locală – 100; securitatea bugetului și patrimoniului public – 96; medicina – 30; educația – 16 și altele. Printre subiecții infracțiunilor au figurat preponderent polițiști”, a menționat Bogdan Zumbreanu.

Potrivit lui, în baza materialelor instituției, în 2017, la Bugetul de Stat s-au încasat 10,5 milioane de lei. Deși este înregistrată o cifră impunătoare de condamnări, instanțele de fond au aplicat pedeapsa cu închisoare cu executare reală în doar 19 la sută din cazurile condamnate, a mai spus oficialul.