Ceremonia prilejuită de aniversarea a 24-a de la crearea Batalionului cu Destinaţie Specială „Fulger” al Armatei Naţionale (BDS) s-a desfăşurat astăzi în Tabăra Militară 142 din Chişinău, la eveniment participând conducerea Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major, ex-comandanţi ai unităţii, veterani, ataşaţi militari, prieteni şi rude ale militarilor unităţii.

Ministrul Apărării Anatol Şalaru a felicitat efectivul de militari şi a înmânat unui grup de ofiţeri şi subofiţeri ai unităţii distincţii ale Armatei Naţionale.

„Sunteți un exemplu de performanţă, profesionalism şi devotament pentru noi, cei care activăm astăzi Armata Națională, și pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Am încredere că veţi continua să fiţi ‚forţa din aer şi de pe pământ’, aşa cum ne-am obişnuit să vă spunem, şi veţi excela în îndeplinirea misiunilor specifice unităţii din care faceţi parte”, a declarat Anatol Şalaru.

În acelaşi timp, cei mai buni militari ai unităţii au studiat în cele mai prestigioase şcoli din Statele Unite ale Americii — acolo unde se instruieşte elita Forţelor Speciale.

Programul activităţii a cuprins exerciţii de luptă corp la corp, exerciţii tactice cu implicarea coborârilor în rapel (pe corzi), trageri avansate din pistol, tehnici de supravieţuire demonstrate de militarii BDS. De asemenea, pe platoul unităţii a fost expusă tehnica şi armamentul din dotarea Batalionului.

Batalionul cu Destinaţie Specială „Fulger” al Armatei Naţionale a fost fondat la 1 noiembrie 1992, prin decretul preşedintelui Republicii Moldova.