Consiliul local din Amatrice, orașul italian cel mai grav afectat de seismul devastator din 24 august, a dat în judecată pentru calomnie săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo, după ce acesta a publicat o caricatură considerată ofensatoare la adresa victimelor tragediei, transmite luni DPA.

În urmă cu două săptămâni, Charlie Hebdo a publicat o caricatură, intitulată “Cutremur în stil italian”, în care apar un bărbat acoperit de sânge, cu comentariul “penne în sos tomat”, alături de o femeie, cu comentariul “penne gratinate”, și o clădire cu mai multe etaje prăbușită, din care ies printre dărâmături mai multe perechi de picioare, comentată “Lasagna”.

După ce a declanșat un val de revoltă și de condamnare — inclusiv din partea ambasadei Franței la Roma—, săptămânalul a publicat o a doua caricatură, prin care îi îndemna pe italieni să condamne “mafia”, nu publicația Charlie Hebdo, pentru construirea unor imobile șubrede.

“Aceasta este o insultă macabră, absurdă și de neconceput față de victimele unui eveniment natural”, a declarat avocatul Mario Cicchetti, citat de agenția ANSA, după ce a depus plângerea în numele consiliului local din Amatrice la Parchetul din Rieti.

“Critica, inclusiv prin satiră, este un drept inviolabil atât în Italia, cât și în Franța, dar nu orice poate fi ‘satiră’, iar în acest caz, două caricaturi au jignit memoria tuturor victimelor cutremurului, supraviețuitorilor și orașului Amatrice”, a subliniat avocatul.

Amatrice a fost aproape ras de pe fața Pământului de un seism cu magnitudinea de 6 grade, care a lovit o regiune muntoasă situată la circa 150 km nord-est de Roma.

Cutremurul a luat 295 de vieți și a lăsat fără locuințe aproximativ 4.500 de oameni.